Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie volejbalu v TJ Sokol Praha Vršovice

24. 6. 2021

Historie volejbalového oddílu TJ Sokol Praha Vršovice

První zprávy o odbíjené ve Vršovicích se datují od roku 1930, kdy ještě oddíl nesl název TJ Vršovice 1870. Ovšem z tohoto období se nám nedochovaly žádné záznamy. Od 70. let uplynulého století se družstvo žen úspěšně účastní různých pražských soutěží.

V 80. a 90. letech minulého století se postupně vytvořilo kompaktní družstvo žen (Zapotocká, Cucová, Schwarzová, Maršálková, Vráblíková, Uhrová, Staňková, Lesná, Turčínková, Škeříková, Nováková, Krupičková, Němcová, trenéři F.Doubek, J.Bernard, J.Lesný), které se pravidelně zúčastňovalo pražských volejbalových soutěží a mnohých dalších volejbalových turnajů. Každoročně se poslední týden v srpnu konala oblíbená volejbalové soustředění. Jedním z největších úspěchů v tomto období byl rok 1988, kdy se družstvu dorostenek podařilo pod vedením trenéra Františka Doubka postoupit do 1.ligy starších dorostenek. Došlo také ke změně názvu oddílu na TJ Sokol Praha Vršovice, a to v roce 1995.

O atmosféře v oddíle a přístupu hráček a trenérů k přípravě a samotným zápasům vypovídají i vybrané útržky z kroniky, kterou si členky oddílu v 80. a 90. letech vedly.

Soustředění Štěkeň – srpen 1986

Ráno jsme si daly individuální rozcvičku, protože Franta (trenér) má ischias. Ležel na lavičce, nemohl se hnout, ale stačil na nás pořád pokřikovat, ať se neflákáme a skáčeme výš. Při rozcvičce jsme to nevydržely a začaly se smát. Celý trénink jsme smečovaly, učily se zalívat a zabíhaní za blok.

Zápas Vršovice 1870 – Tesla Žižkov 3:0 – duben 1988

První mistrovský zápas letošního roku se začal za velmi pěkného počasí, jehož jedinou chybou byl silný a nepříjemný vítr. Již začátek prvního setu odhalil slabiny našeho soupeře. Stačilo dávat jenom podání a vítr si s ním udělal co chtěl. A soupeřky měly s příjmem opravdu značné problémy. Nevedl se jim ani útok, jejich smeče končily většinou v autu. Zápas jsme braly jako trénink a zkoušely jsme si proto některé signály. Za necelých 45 minut byl konec. Zdecimovaný soupeř uhrál jenom čtyři body. Naši radost schladil Franta tím, že nám vynadal, že jsme kazily podání a vůbec jsme se nehýbaly. To říká ale stejně vždycky.

Turnaj na Chodově – leden 1991

Turnaj začínal ráno v 9,00 hodin, a tak nás Jindra (trenér) upozorňoval, že musíme být na stanici Opatov přesně v 8,30 hodin. S úsměvem ve tváři přijel v 8,37. Kapitánka Vlaďka mu hned napařila pokutu za pozdní příchod a za neúčast na jednom tréninku. První turnaj v novém roce byl skvělý, co se týče atmosféry, ale herně jsme nepřesvědčily. Měly jsme v sobotu útlum. Jindra ale prohlásil, že v té sestavě, jak jsme přišly, jsme zase nehrály tak špatně. Užívaly jsme si v bufetu, projedly jsme a propily asi 400,- Kč, díky značné konzumaci sušenek Leo. Také jsme se od Jindry dozvěděly, že budeme mít možná sponzora, a to Leo Computer, americké počítače.

Soustředění Rybitví – srpen 1992

Během snídaně se vzbudily konečně i dorostenky a šly hned snídat. Jen co jsme se najedly, sbalily jsme se a vyrazily na trénink. Došly jsme asi po 1 km na zanedbané fotbalové hřiště poblíž hřbitova. Převlékly jsme se a musely jsme jít na atletický ovál. Jako rozcvičku jsme měly uběhnout 3 kola, což je 1200 m. Uběhly to všichni a Jindra se na nás vesele díval, i když dle názoru většiny, měl jít běhat s námi. Po běhu jsme si rozhýbaly zbytek svého těla a nastala další fáze. Sprinty a podobné nesmysly, jako skákání na jedné noze, snožmo a žabáky. Při jednom ze sprintů na vzdálenost asi 25 metrů Turčínek pronesla: „Dyť stejně budeme běhat jenom 9 metrů, tak proč tady tak jančíme?!“ Pak konečně Jindru napadlo, že bychom si mohly vzít míče. Pinkaly jsme si a samozřejmě nechyběly ani specialitky. Trvalo to asi 50 minut. Ke konci tréninku jsme musely ještě běžet dvakrát přes fotbalové hřiště a splnily tak Jindrovo heslo „kdo vydrží je dobrej.“

Zápas Sokol Vršovice – Sokol Žižkov 3:0 – září 1995

Za vytrvalého mrholení jsme nastupovaly proti Žižkovu, rovněž bývalému účastníku druhé třídy. Hra se nám zase překvapivě dařila a soupeř byl pod tlakem. Vůbec jim nešel příjem a jejich smeče končily často v autu, nebo v síti. Jenom ke konci druhého setu nás postihla malá krize, kterou jsme ale zvládly. Hrát s mokrým a nacucaným míčem byla opravdu chuťovka. Nekazily jsme podání a měly jsme kupodivu i slušné pole.

Zápas Sokol Vršovice – Slovan Bohnice 3:0 – 23.dubna 1996,

K prvnímu jarnímu mistráku jsme nenastupovaly s velkým optimismem. Bohnice nejsou zrovna nejlepším soupeřem na rozehrání. Nedostavil se ani rozhodčí, a tak zápas pískal pan Cuc, který se na nás přišel podívat. Hrály jsme celkem dobře. Nekazily jsme ani podání a zlepšily jsme dokonce i příjem, ale jenom o malinko. Útok byl ze všech činností nejlepší. Některé rychlé akce byly opravdu moc pěkné. Jediné, v čem jsme měly slabinu, byla hra v poli. Pomalý pohyb a hra jednou rukou byla často Frantou vytýkána. Soupeř hrál špatně a nezmohl se na větší odpor, takže jsme si zase všechny bez problémů zahrály.

Zhodnocení sezóny – říjen 1996

Podzimní část soutěže pro nás nedopadla zrovna nejlépe, ale to už je „taková naše tradice“. Nejméně polovinu zápasů jsme si prohrály vlastními chybami. Nic však není ztraceno i přes nepříznivou zprávu, že po skončení soutěže budou sestupovat 4 družstva (původně měla být jenom dvě) z důvodu, že od další sezony budou dvě třetí třídy. Situace je značně vyrovnaná a závisí jenom na nás, jak si s tím poradíme Však my jim ještě všem ukážeme, jak se ve Vršovicích hraje volejbal.

Tím kronika končí. V roce 1998 byl oddíl rozdělen na dvě družstva. Družstvo Vršovice A se probojovalo v roce 2005 do přeboru Prahy, což je nejvyšší pražská volejbalová soutěž a do loňského roku se umísťovalo vždy do 5.místa. Družstvo B hrálo střídavě 2. a 3. třídu pražského přeboru.

Dalším významným rokem se stal rok 2016, kdy byly zahájeny tréninky mládeže pod vedením současných i bývalých hráček oddílu a několika dalších spřízněných nadšenců. Za pět let činnosti se počet dětí, které v oddíle trénují, rozrostl na cca 70 ve věku 7 až 15 let a rozdělených do 5 družstev. Ta se pravidelně účastní nejen turnajů, ale i soutěží pražského přeboru ve svých kategoriích. Podobně jako dříve oddíl žen se v létě jezdí na týdenní letní soustředění.

V roce 2020 a 2021 bohužel sportovní volejbalové soutěže narušila epidemická situace v ČR a všechny volejbalové soutěže byly zrušeny.